Hoe zet u begin oktober veiligheid op de kaart?

laat je niet overvallenHoud u straks een overvaltraining voor het personeel? Of gebruikt u de gloednieuwe app tegen babbeltrucs? Doet u mee aan de veiligheidsmarkt of buurtpreventie? Begin oktober stellen gemeenten, politie en ondernemers weer de vraag: ‘Bent u voorbereid op criminaliteit?’. De donkere dagen komen er aan, dus tijd voor de Week van de Veiligheid van 7 t/m 13 oktober.

Zo werd vorig jaar tijdens de Week van de Veiligheid een app tegen babbeltrucs gelanceerd. Het is een initiatief van seniorenorganisatie KBO-PCOB en een primeur in Nederland: een virtuele weerbaarheidstraining voor ouderen die hen beter voorbereid op smoesjes waarmee oplichters hen proberen te beroven.

Ook kwam de oproep van minister Grapperhaus van Justitie aan ondernemers om zich te wapenen tegen internetcriminaliteit. Veel computers van ondernemers werden gehackt en hun computerbestanden gegijzeld. Ondernemers worden dan buitengesloten tot er losgeld is betaald.

Stop heling

De komende editie van de Week van de Veiligheid staat in het teken van het voorkomen van heling. Door samen ervoor te zorgen dat gestolen goederen niet meer doorverkocht kunnen worden, worden overvallers, inbrekers en straatrovers en andere dieven ontmoedigd.

Deze week stimuleert men dan ook dat tweedehands goederen voor aankoop beter worden gecontroleerd. Verder worden burgers gemotiveerd waardevolle eigendommen te registreren, zodat er een grotere kans is op het terugkrijgen ervan.

Voor dit doel is er de website www.stop-heling.nl met bijbehorende app opgericht. Alle andere acties, activiteiten en het programma zijn te bekijken op weekvandeveiligheid.nl.