De moderne privédetective is particulier onderzoeker

onderzoek advocatenDe pijp is vervangen door een mobiel, het vergrootglas door een moderne fotocamera. De gleufhoed en bruine regenjas zijn gedoneerd aan een goed doel. Ook de privédetective, die tegenwoordig officieel Particulier Onderzoeker heet, is met zijn tijd meegegaan.

Het nostalgische beeld over privédetectives en hun speurwerk dat door films en series als Sherlock Holmes is ontstaan, dat is niet meer. Urenlange observaties vanachter een boom of bosjes zijn veelal vervangen door digitaal speurwerk in databases via internet. En waar de particulier onderzoeker er wel op uit trekt, dan gebeurt dit met een modern ros dat een veelvoud aan paardekrachten heeft dan die koets.

De moderne privédetective ziet eruit als u en ik en gaat onopvallend in het publiek op straat. Zijn voornaamste wapens om zaken te onderzoeken voor particulieren en ondernemers zijn een mobiel, foto- en filmcamera en een laptop.

Particulier Onderzoeker

De officiële benaming is van de moderne privédetective is op grond van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus nu particulier onderzoeker. In de wet wordt soms ook de term rechercheur gebruikt. De toegenomen criminaliteit en de onmacht van de politie en justitie om alle zaken aan te pakken maken het mogelijk dat deze ‘gaten’ door de particuliere recherchebureaus worden opgevuld, met dat verschil dat de particuliere recherche momenteel primair geen strafrechtelijk doel dient. Wellicht dat dit in de toekomst veranderd.

De particulier onderzoeker wordt ingehuurd door een opdrachtgever die in eerste instantie de zaak buiten het strafrecht om wil onderzoeken. Bijvoorbeeld om imagoschade te voorkomen, om een persoon civielrechtelijk aan te pakken.

Een particulier onderzoeker vergaart en analyseert gegevens uit diverse bronnen en interviewt mensen die op vrijwillige basis praten en hun medewerking verlenen. De werkzaamheden van een particulier recherchebureau zijn talrijk zoals:

  • het verzamelen van bewijs om met een beter succes een rechtszaak aan te gaan;
  • onderzoek in verband met vreemdgaan;
  • onderzoek naar ten onrechte uitbetalen van partneralimentatie;
  • screening van sollicitanten en (potentiële) zakenpartners/klanten;
  • onderzoek in verband met financiële fraude;
  • onderzoek naar achtergronden of verblijfplaats van personen

De particulier onderzoeker presenteert de feiten zoals deze zijn. Aan de hand van deze informatie kan de opdrachtgever een gedegen besluit nemen of hij tot een vervolgactie over gaat en welke dat is.