Rechter: ‘Werkgever kan kosten recherchebureau verhalen op stelende werknemer’

uitspraak rechter kosten recherchebureauWerkgevers die een privédetective of een bedrijfsrechercheur inschakelen om diefstal op de werkvloer te bewijzen, kunnen de kosten van het recherchebureau verhalen op de stelende werknemer. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.

De werkgever merkte op een gegeven moment dat er materialen uit het magazijn verdwenen. Het vermoeden bestond dat een werknemer de spullen stal. Om te achterhalen wat er gaande was, schakelde de werkgever een recherchebureau in en werd een verborgen camera opgehangen.

Tijdens dit onderzoek wordt de werknemer geconfronteerd en hij geeft toe materialen uit het magazijn meegenomen te hebben. Een deel geeft hij terug, de rest was al verkocht door de werknemer. Na het horen van de bekentenis ontslaat de werkgever de werknemer op staande voet en start een aansprakelijkheidsprocedure om de schade op de werknemer te verhalen.

Oordeel

De rechter oordeelt dat de werknemer de schade van de diefstal moet vergoeden, de proceskosten, én de kosten van werkgever die noodzakelijk moesten worden gemaakt om de diefstal door de stelende werknemer te bewijzen. Het inschakelen van het recherchebureau is volgens de rechter noodzakelijk omdat de diefstal anders niet bewezen kon worden.

“Op grond van artikel 6:96 lid 2 onder b BW komen redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid als vermogensschade voor vergoeding in aanmerking.”

Uitspraken

Niet alleen de Rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat de opsporingskosten op de werknemer verhaald mochten worden. Ook andere rechtbanken deden in het verleden vergelijkbare uitspraken.

Zorgvuldig onderzoek

In principe is het aan de werkgever om de bewijzen te leveren. Dat vereist onder meer dat de werkgever een zorgvuldig onderzoek instelt naar de diefstal. Het inschakelen van een recherchebureau kan dan zinvol zijn om op een zorgvuldige manier bewijs te verzamelen.

Wilt u weten hoe recherchebureau GerVon bewijzen verzamelt?