Week van de Veiligheid: hoe bescherm ik mezelf tegen internetcriminaliteit?

internetcriminaliteit internetveiligheidIs uw computer goed beveiligd? Digitale inbraak in computersystemen van bedrijven komt steeds vaker voor met soms desastreuze gevolgen voor zowel ondernemers als hun klanten. Daarom draait dit jaar de Week van de Veiligheid om het tegengaan van internetcriminaliteit met evenementen in heel Nederland van 8 t/m 14 oktober 2018.

Internetveiligheid wordt steeds belangrijker, want een steeds groter deel van ons zakelijk handelen gebeurt digitaal. Internetcriminaliteit wordt ook nog steeds onderschat, gezien het aantal ondernemers dat slachtoffer worden van internetcriminaliteit.

Het doel van veel cybercriminelen is toegang tot uw computersysteem en uw gegevens te krijgen. Niet zozeer om de data te stelen (bedrijfsspionage), maar vooral om de eigenaar buiten te sluiten, zodat deze kan worden afgeperst voor losgeld.

Om uw gegevens en computer te gijzelen gaan internetcriminelen steeds verder. Al geruime tijd proberen ze via nep-mails met links kwaadaardige software te verspreiden. Ook worden ondernemers gebeld door mensen die zich voordoen als medewerker van een IT-bedrijf om toegang tot uw computer te krijgen. De zorgelijke ontwikkeling hierin is dat deze e-mails en telefoontjes van steeds betere kwaliteit worden en daarmee moeilijker te herkennen zijn.

Training Cybercrime

Ondernemers die het risico willen verkleinen om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit kunnen gratis de Training Cybercrime volgen. Tijdens deze training praat een expert de ondernemers bij over de actuele ontwikkelingen op het gebied van internetcriminaliteit. Ook worden praktische maatregelen besproken die iedere ondernemer vrijwel meteen kan toepassen.

Cyber Risico Scan internetcriminaliteit

Daarom kunnen ondernemers ook gratis de Cyber Risico Scan laten uitvoeren. Deze gratis scan geeft direct inzicht in het beveiligingsniveau van de bedrijfswebsite en het bedrijfsnetwerk waarmee eventuele kwetsbaarheden aangepakt kunnen worden.

Tips internetveiligheid

Wat iedere ondernemer altijd en meteen kan uitvoeren zijn de volgende tips:

  1. Regelmatig een back-up maken en deze op een externe locatie bewaren.
  2.  Updates bijwerken zodra deze uitkomen en de computer opschonen.
  3. Gebruik onderweg geen openbare wifi-netwerken zonder een beveiligde VPN-verbinding. En gebruik het liefst alleen uw eigen 4G-verbinding.
  4. Train uzelf en uw medewerkers in het herkennen van nepmails.

Activiteiten Week van de Veiligheid

Naast internetcriminaliteit worden er ook activiteiten rondom andere vormen van criminaliteit gehouden, zoals babbeltrucs, overvallen en fietsendiefstal en winkeldiefstal. Wilt u weten welke activiteiten bij u in de buurt worden gehouden? Bekijk dan deweekvandeveiligheid.nl.

Wilt u een persoonlijk advies of analyse van uw situatie?