Hoe ga ik om met interne criminaliteit?

interne criminaliteit onderzoekenInterne criminaliteit is stelen van de baas, en komt vaker voor dan u denkt. Het gebeurt bij bijna elk type bedrijf en in alle lagen van de bedrijfsvoering. Het is iets wat lastig aan te pakken is en een fikse financiële schadepost.. Wees daarom alert op dé signalen en verklein de kans erop.

Het verkleinen van interne criminaliteit begint met een goed helder huishoudelijk reglement dat besproken is in werkoverleggen en/of met de ondernemingsraad tot stand is gekomen en die alle medewerkers ondertekenen. Hierin neemt u ook de mogelijkheden in op om interne criminaliteit aan te pakken, zoals een visitatieregeling voor bijvoorbeeld het doorzoeken van de auto van de medewerker die op het bedrijfsterrein staat geparkeerd.

Personeel screenen tijdens het sollicitatiegesprek is een goede tweede manier, maar wat echt interne criminaliteit voorkomt is te zorgen voor betrokken medewerkers die zich verantwoordelijk voelen.

Signalen interne criminaliteit

De signalen voor interne criminaliteit zijn divers. Dit zijn onder meer: opvallende patronen, een medewerker die steeds ergens een excuus voor heeft of steeds als eerste begint en als laatste vertrekt. Orders die niet kloppen, ongebruikelijke leveringen of kastekorten.

Als u zo’n signaal oppikt, dan betekent dit niet dat er sprake is van interne criminaliteit. Er kan best een logische verklaring zijn, maar het is op de minst de moeite waard dit een tijdje te monitoren alvorens eventuele vervolgstappen te ondernemen.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid biedt een handige gratis online e-learning ‘interne criminaliteit de baas’ aan waarin wordt aangegeven welke stappen u wel en niet onderneemt, en waarom.

Extern advies interne criminaliteit

Wilt u objectief advies over uw vermoedens van interne criminaliteit? Hebt u een onafhankelijk onderzoek nodig om alles helder te krijgen? Of wilt u hulp bij het gesprek met uw medewerker? Neem dan contact op met recherchebureau Gervon voor de mogelijkheden en vraag om een vrijblijvend advies.