Identiteitsfraude voorkomen? Dat doet u zo!

identiteitsfraude kopie-idIs uw identiteit goed beschermd? En dan vooral uw online identiteit? Identiteitsfraude voorkomen verdient uw aandacht, want het gebeurt steeds vaker en kan zeer vervelend zijn voor iemand. Daarom raadt Recherchebureau GerVon iedereen aan hun identiteit te beschermen en passende maatregelen te nemen om identiteitsfraude te voorkomen.

Wat is identiteitsfraude?

De politie omschrijft dit als volgt: “Iemand doet zich voor als jou, zonder dat jij het weet.” Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Uw identiteitsgegevens.

Welke vormen van identiteitsfraude zijn er?

Een vorm van identiteitsfraude is het kopen van spullen op naam van iemand anders. De criminelen krijgen de spullen, u krijgt de rekening gepresenteerd.

Pesten, nare berichten mailen of op forums plaatsen met iemand anders zijn naam is een andere vorm van identiteitsfraude. Of het gebruiken van foto’s voor het maken van nepprofielen.

Maar ook het kopiëren van paspoorten, rijbewijzen en handtekeningen of andere persoonlijke gegevens zijn vormen van identiteitsfraude wanneer deze gebruikt worden door iemand anders om daarmee goederen of diensten aan te schaffen uit uw naam.

Wat zijn de gevolgen van identiteitsfraude?

De gevolgen voor iemand zijn afhankelijk van wat er is gebeurd. Het varieert van duizenden euro’s schuld, brieven van incassobureaus en deurwaarders tot het ontvangen van heftige reacties op de berichten die online uit uw naam zijn verstuurd.

Iedereen denkt namelijk dat u de aankoop hebt gedaan of dat bericht hebt geplaatst. Anderen duidelijk maken, hen ervan overtuigen, dat u het niet was, is lastig. Zeker wanneer het op identiteitsfraude aankomt geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Slachtoffers van identiteitsfraude kunnen deze maatregelen nemen.

Hoe voorkom ik identiteitsfraude?

Identiteitsfraude voorkomen doet u vooral door voorzichtig en zorgvuldig om te gaan met uw persoonsgegevens. Bewaar documenten op een veilige plek en deel niet alles met iedereen.

Concreet kunt u de volgende maatregelen nemen tegen fraude met identiteitsbewijzen:

  1. Check of de organisatie een kopie van het identiteitsbewijs mag maken.
  2.  Check of het ook voldoende is om alleen het documentnummer te registreren.
  3. En als een kopie dan toch nodig is, maak dan een veilige kopie met de app Kopie-ID van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Online identiteitsfraude voorkomen doet u door:

  • Geef uw digitale accounts een dubbele beveiliging en voeg een extra laag toe om uw identiteit te verifiëren. Vaak komt dat neer op het invoeren van uw gebruikersnaam, uw wachtwoord, en een tweede code die u bijvoorbeeld per sms ontvangt.
  • Koopt u of verkoopt u iets online? Stuur dan nooit een kopie van uw identiteitsbewijs of andere documenten met uw persoonlijke gegevens erop.
  • Scherm uw social media accounts af. Let op wat u daar aan persoonlijke gegevens deelt, en met wie.
  • Toon geen foto’s paspoorten, rijbewijzen, identiteitsbewijzen of andere documenten waarop persoonsgegevens staan.

Identiteitsfraude voorkomen met persoonlijke gegevens op papier doet u door:

  • Bescherm uw brievenbus tegen posthengelen, zodat criminelen geen post uit uw brievenbus kunnen halen.
  • Versnipper oude documenten met uw persoonlijke gegevens. Gooi dit niet zomaar weg in de papierbak of vuilniszak, maar maak de gegevens onleesbaar. Dit geldt ook voor kassabonnen en pinbonnen waarop uw naam en persoonlijke bankrekeningnummer staan.

Wilt meer lezen over identiteitsfraude voorkomen?

Hebt u hulp nodig bij identiteitsfraude? Recherchebureau GerVon staat voor u klaar.