Mag u zomaar gesprekken opnemen?

gesprekken opnemenGesprekken opnemen, dat kan handig zijn om misverstanden te voorkomen. Zeker in die gevallen waar plotseling sprake is van ‘geheugenverlies’ of een (juridisch) geschil ontstaat of dreigt te ontstaan. In Nederland mag u dan ook gesprekken opnemen, mits u zich wel houdt aan enkele spelregels.

Hoe iemand iets interpreteert of zich herinnert is allemaal vatbaar voor discussie. Daarom kan een opname van een (telefonisch) gesprek helderheid verschaffen en alle twijfel wegnemen. De belangrijkste spelregel voor het opnemen van gesprekken is dat u zelf aan het gesprek deelneemt. Alleen dan mag een gesprek worden opgenomen. In alle andere gevallen mag dat niet.

Wanneer u een gesprek opneemt, hoeft u de gesprekspartner hierover niet te informeren als het incidenteel is en voor privégebruik is. Een voorbeeld van privégebruik is bijvoorbeeld om dat ene belangrijke gesprek later nog eens terug te luisteren zodat u alles eens rustig op een rij kunt zetten.

Wilt u structureel gesprekken opnemen en opslaan? Dan valt het opnemen van gesprekken onder de verwerking van persoonsgegevens. In dat geval moet een bedrijf de gesprekspartner melden dat het gesprek opgenomen wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer u een bedrijf belt en te horen krijgt: ‘Dit gesprek kan worden opgenomen voor trainingsdoeleinden.’

Wanneer een rechter een gespreksopname als incidenteel of structureel ziet is een juridisch vraagstuk. Het is het verschil tussen het wel of niet informeren dat dit gesprek wordt opgenomen.

Privacywet

Let erop dat de gesprekspartner recht op inzage heeft en mag inzien wat een bedrijf over hem of haar opslaat. Deze mogelijkheden worden straks nog uitgebreider wanneer de nieuwe Europese privacywetgeving, de Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 in werking treedt.

Wat in elk geval nu niet en straks ook niet mag is het publiceren van de gespreksopname. Dat kan een inbreuk vormen op de privacy van de gesprekspartner en als smaad bestempeld worden.

Open kaart

Bij Recherchebureau GerVon zijn we voorstander van open kaart spelen. Daarom raden we altijd aan om vooraf aan te geven dat u van plan bent het gesprek op te nemen. De locatie hiervoor maakt niet uit. Thuis, op kantoor, telefonisch of via internet, maak het vooraf kenbaar. Dat geeft duidelijkheid. Bovendien is dit wel zo eerlijk naar de gesprekspartner toe.