Spaanse gemeente zet privédetective in tegen hondenpoep

privédetectiveHondenpoep, hondenpoep en nog eens hondenpoep. De Spaanse gemeente Tarragona is helemaal klaar met hondenbezitters en gaat de strijd aan om de straten weer poepvrij te krijgen. De ambtenaren bedachten een creatieve oplossing: de privédetective.

Het opruimen van de hondenpoep kost de gemeente jaarlijks € 250.000 en dat geld wil de wethouder besparen of besteden aan nuttiger doeleinden. Het beboeten van hondenbezitters door de politie had effect, doch tijdelijk. Hondenbezitters hadden volgens wethouder Ivana Martinez al snel door wanneer de politie eraan kwam, die hen daardoor niet meer op heterdaad kon betrappen.

Om de hondenpoepoverlast toch terug te dringen, sloegen enkele creatieve ambtenaren aan het rekenen. Ze leerden dat het inzetten van een privédetective heel wat minder geld kost dan maar weer gewoon de poep op te ruimen. Bovendien rekent de gemeente op een preventief effect, doordat privédetectives niet bekend zijn bij het publiek en daardoor de pakkans toeneemt.

Dus besloot de gemeente privédetectives in te huren. Hondeneigenaren die de poep van hun hond niet opruimen worden gefotografeerd, naar huis gevolgd en krijgen daar een boete van € 100 per overtreding toegestuurd.

Nederlandse privédetective als Toezichthouder

In Nederland kunnen gemeenten een privédetective eveneens inzetten. Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht en de Wet Maatschappelijke ondersteuning kunnen zij derden een (tijdelijke) aanstelling geven als toezichthouder, bijvoorbeeld om uitkeringsfraude te bestrijden.