Coldcasekalender 2020 ook naar tbs-instellingen

coldcasekalender 2020De politie heeft de coldcasekalender 2020 met 52 onopgeloste zaken uitgebracht. Nieuw is dat de coldcasekalender voortaan ook in tbs-instellingen wordt verspreid. Voor de regio Utrecht staan onder andere de cold cases over het babylijkje  dat tussen het vuilnis gevonden werd en de woningoverval met dodelijke afloop in Hilversum op de kalender.

In 2019 kwamen er maar liefst 202 tips binnen, waarvan er 31 bruikbaar waren. Dat leidde tot het heropen van 2 cold cases. Daarnaast kreeg in een cold case uit 1991 een onbekende dode man een gezicht door het gebruik van nieuwe technieken. De politie hoopt hiermee te achterhalen wie deze man is.

Dat laatste is de politie vorig jaar wel gelukt in twee andere cold cases uit 1953 en 1994. In beide zaken kreeg de onbekende dode een naam. Daarnaast heeft de politie afgelopen jaar in vijf cold cases een verdachte kunnen aanhouden, waaronder in de zaak over de WK-moord in Nieuwegein. Een van hen werd opgepakt in Brazilië.

Verder deed de rechtbank in vier andere cold cases uitspraak, wat leidde tot drie veroordelingen en één vrijspraak. Een persoon die werd verdacht van drie moorden, is veroordeeld voor een van deze drie moorden.

De coldcasekalender blijkt een effectief middel om nieuwe informatie over cold cases te vergaren, zodat ze de zaak alsnog op kunnen lossen en nabestaanden duidelijkheid kunnen geven over wat er met hun geliefde is gebeurd.

Coldcasekalender 2020

De papieren editie van de coldcasekalender 2020 verschijnt daarom in een grotere oplage dan voorgaande jaren. 44.000 exemplaren zijn er gedrukt voor de ‘gasten’ van 29 penitentiaire inrichtingen en 12 tbs-instellingen. Ook gaat de kalender nu voor de derde keer naar reclasseringambtenaren om deze voor te leggen aan hun cliënten. Anderen die interesse hebben kunnen de kalender online bekijken op coldcasekalender.nl.

Wat is een cold case?

Cold cases zijn onopgeloste levensdelicten, zoals moord of doodslag. Of het moet een zeer ernstig delict zijn waarop minimaal 12 jaar gevangenisstraf staat. Bijvoorbeeld zedenzaken (verkrachting), overvallen, vermissingen en onbekende doden. Nederland heeft momenteel 1774 cold cases. De afgelopen twintig jaar zijn in Nederland 60 cold cases opgelost, mede dankzij de coldcasekalender.

Het kenmerk van een cold case is dat zo’n zaak op ieder moment weer kan worden opgepakt als er nieuwe informatie beschikbaar komt. Of doordat nieuwe ontwikkelingen in (forensische) opsporingstechnieken nieuwe onderzoeksmogelijkheden bieden.