De zaak van de tandarts die gaatjes boorde in de portemonnee van zijn opvolger

privédetectiveHet was 27 februari 2018. Een gure wind, bijgenaamd “De Syberische Beer”, raasde vanuit het oosten over ons land heen. Deze wind had niets…, maar dan ook echt helemaal niets… te doen met de zaak die ik onderzocht. Maar het klinkt wel mooi.
In feite was de zaak die ik had onderzocht, al lang afgerond. Maar het was een zaak waar ik mijn tanden in kon zetten en die glasheldere bevindingen opleverde. Kanonnenvoer voor advocaten.

De zaak draaide om een tandartspraktijk die was overgenomen door tandarts Pieter. Zo noem ik hem nu maar even. De tandarts van wie de praktijk overgenomen werd, we noemen hem maar even de heer Den Tist, zou na een overgangsperiode volledig stoppen met zijn werkzaamheden en met pensioen gaan.

Tandarts Pieter nam daarom zowel een deel van de inventaris als het klantenbestand met de bijbehorende goodwill over. Alleen zegden enkele klanten onmiddellijk op nadat de overgangsperiode en overname waren afgerond. Een periode die niet soepel was verlopen.

Het vermoeden ontstond dat de heer Den Tist toch nog actief was als tandarts, en tegen de afspraken in, een deel van het klantenbestand had behouden. Iets waar tandarts Pieter flink wat geld voor had neergeteld. Daarom schakelde hij Recherchebureau GerVon in om te onderzoeken of hem een tand werd getrokken.

Digitale footprint

Omdat niet alle middelen meteen mogen worden ingezet, onderzochten de rechercheurs eerst de digitale footprint van de heer Den Tist. Online modern speurwerk bracht de gang van zaken rondom de oude tandartspraktijk in kaart, en geïnventariseerd wie mogelijk betrokken kon zijn bij zijn illegale praktijken. De digitale footprint leverde een vers spoor op met voldoende aanwijzingen die een vervolgstap in het onderzoek rechtvaardigden: een stakeout.

Na overleg met tandarts Pieter die zijn goedkeuring hieraan gaf, liep ik naar de keuken. Ik smeerde een paar boterhammen en vulde een thermoskan met hete koffie. Had ik gerookt, dan was dit vermoedelijk het moment geweest dat ik mijn pijp had opgestoken om tijdens uitblazen van kringen rook mijn plan van aanpak nogmaals te beoordelen.

Maar ik rook niet, en had een goed plan, dus stapte ik in mijn auto en ging op weg naar de vermoedelijke locatie van de illegale praktijken. Een plek waar tandarts Den Tist niet alleen gaatjes boorde in kiezen, maar ook in die van de portemonnee van tandarts Pieter.

Was ik vroeger tot op de tanden bewapend met Kodak-rolletjes (of fotorolletjes van een ander merk), nu volstond een SD kaart met 3 Gigabyte aan schijfruimte om alles wat ik observeerde op de gevoelige plaat vast te leggen. Inclusief datum en tijdstip.

Beweging waargenomen

Ik parkeerde mijn wagen iets verderop in de straat op een onopvallende plek, vanwaar ik goed zicht had op de ingang van de locatie, en wachtte af. In de dagen daarna vlogen dagdelen voorbij. En langzamerhand vulde mijn digitale fotorolletje zich met de waargenomen bewegingen.

Bewegingen die opvallend veel waren voor het type locatie. Bewegingen die zich kenmerkten door onder meer een vast patroon van een komen en gaan. Tijdens de observaties, die op verschillende dagen en tijdstippen plaatsvonden, werd door onze rechercheurs veel waargenomen, en vastgelegd. Dusdanig veel dat de advocaat van tandarts Pieter voldoende aanleiding zag om  de heer Den Tist eens stevig aan de tand te voelen.

Rechtszaak

Deze zaak ligt momenteel onder de rechter.  Hebt u ook een zaak waarin u bepaalde feiten niet (zeker) weet? Het recherchewerk van GerVon kan deze feiten voor u verzamelen of verifiëren.